JADŁOSPIS od 17.09 do 21.09

 
      ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
 
   PONIEDZIAŁEK
Musli owocowe 20g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 60g, masło 10g, polędwica 12,5g,serek żółty 15g, papryka 25g ogórek kwaszony 25g,
Zupa zacierkowa  250ml 70g, kiełbaski rumuńskie 70g, sałata ze śmietaną 60g, ziemniaki z koperkiem 200g, kompot owocowy 200ml.
Bułka 50g, masło 10g, szynka 25g, nektarynka 100g, herbata 200ml.
ALERGENY:
1, 3, 7
1, 7, 9, 3
1, 3, 9
 
 
 
        WTOREK
kawa 5g  na mleku 200ml, pieczywo   50g, masło 10g 12g jajko ze szczypiorkiem 40g, szynka 12,5g, pomidor 30g, herbata 200ml.
barszcz  czerwony 250ml, schab pieczony ze śliwką 70g surówka z kapusty, marchewki, papryki, kukurydzy 80g,ziemniaki z kop-erkiem 200g, kompot
Rogal 50g, jogurt owocowy 120g, jabłko 70g, woda z miodem i cytryną200 ml.
ALERGENY:
1, 3, 7
1, 3,7, 9
1, 7,3
 
 
         ŚRODA
Kasza manna 20g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 50g, masło 10g, poledwica 25g,0górek zielony 25g, papryka 30g, herbata 200ml.
 Zupa grochowa 250ml, makaron 40g z serem 60g i owocami 80g i jogurtem 30g, kompot wiśniowy 200ml.
 
 
 
Zapiekanka 50g z żółtym serem 30g, gruszka 100g, herbata z cytryną 200ml
      
ALERGENY:
1, 3, 7.
1, 3, 7, 9
1 ,3, 7, 8
 
 
 
     CZWARTEK
Płatki jaglane 20g na mleku200ml, pieczywo mieszane50g, masło10g, kiełbasa krakowska 12g , pomidor 30g, serek biały z rzodkiewką i szczypiorkiem 40g,
Zupa z fasolki szparagowej i groszku zielonego 250ml, gołąbki w sosie pomidorowym 120g ziemniaki z koperkiem 200g, mizeria 80g, kompot 200ml.
Budyń 200ml, drożdżówka z jabłkiem 70g, śliwka 70g,
ALERGENY:
1, 3, 4 ,7.
1 ,9, 7
1, 3, 6.
 
 
        PIĄTEK
Kawa  5g, na mleku 200ml, pieczywo mieszane 60g, masło 10g,polędwica 12,5g, humus z pomidorami 15g, sałata 5g, herbata
200ml.
Ryżanka z koperkiem250ml, Filet z dorsza ziemniaki z koperkiem, 200g, surówka z pora, marchewki i kapusty  80g, kompot 200ml.
Kajzerka 40g, kabanos 25g, masło 10g, banan 100g., herbata z cytryną 200ml.
 
1,3,7
1,3,9
1,3,7

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 alergeny

 

 

Opłata za obiady w miesiącu WRZEŚNIU wynosi: 19 dni x 5 zł = 95 zł

Opłata za żywienie w oddziale przedszkolnym:   20 dni x 8 zł = 160 zł

 

Przypominamy, iż wpłatę można dokonać na konto:
DBFO, ul. KEN 61, 02-777 Warszawa     48 1030 1508 0000 0005 5034 3061
w tytule: opłata za obiady (lub żywienie) dot. SP318, imię i nazwisko dziecka, klasa

Wpłaty przelewowe należy dokonywać w wyznaczonym terminie –   od 04 do 07.09.2018 r.
Do 07.09.2018 r. należy dostarczyć do szkoły potwierdzenie wpłaty lub przesłać mailowo na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Gwarantuje to wydanie karty obiadowej i zjedzenie posiłku przez dziecko.

Gotówkowe wpłaty za obiady będą przyjmowane w dniach:
06.09.2018 (czwartek) w godz. 14:00 - 17:00
07.09.2018 (piątek) w godz. 7:45 - 11:00

 

INFORMACJE OGÓLNE DOTYCZĄCE ŻYWIENIA DZIECI W ROKU SZKOLNYM 2017/2018

  1. Nieobecność dziecka w danym dniu należy zgłosić do godz. 9.00 w sekretariacie szkoły osobiście bądź telefonicznie – tel. (22) 641 52 38. Zgłoszone nieobecności do wychowawcy nie będą uwzględniane.
  2. Niezgłoszone nieobecności nie będą brane pod uwagę przy odpisach.
  3. Odpisy za obiady są rozliczane w kolejnym miesiącu.
  4. Zmiany dotyczące rezygnacji z obiadów niezależnie czy to dotyczy całkowitej rezygnacji czy tylko danego miesiąca powinna być zgłoszona najpóźniej w ostatnim dniu przyjmowania wpłat – telefonicznie do sekretariatu bądź mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.. Niezgłoszenie w terminie wiąże się z pokryciem kosztów za obiady.