JADŁOSPIS od 09.04-13.04.2018

 

      ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

   PONIEDZIAŁEK

Płatki miodowe 20g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 60g, masło 10g, wędlina 12,5g ogórek zielony 25g, serek biały 30g, rzodkiewka 15g, herbata 200ml.

Zupa brokułowa 250ml, spaghetti 40g z miesem 60g, warzywami 40g i sosem pomidorowym 20g, jabłko 80g, sok owocowy 200ml.

Bułka 50g, masło 10g, kiełbasa pieczona z fileta z kurczaka 100g, mandarynka 70g, herbata z cytryną 200ml.

ALERGENY:

1, 3, 7

1, 7, 9

1,7, 3, 11

        WTOREK

Kakao 5g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 55g masło 10g, wędlina 12,5g, sałata 5g, serek żółty 15g, papryka 30g.

Zupa kapuśniak 250ml,  kiełbaski rumuńskie 80g, ziemniaki z koperkiem 200g, mizeria ze śmietaną 80g, kompot z wiśni 200ml.

Drożdżówka 60g, kisiel truskawkowy 200ml, jabłko 80g

ALERGENY:

1, 3, 7

1, 3,7, 9

1, 7,3

        ŚRODA

Płatki ryżowe 20g, na mleku 200ml, pieczywo mieszane60g, masło,10g, polędwica 12,5g, ogórek kwaszony 25g, jajko ze szczypiorkiem 30g.

Zupa chrzanowa250ml, Gulasz z szynki 70g, kasza gryczana 40g, surówka z buraczków 80g, kompot agrestowy 200ml.

Bułka żytnia 50g, sałatla z kurczaka i makaronu 100g, banan 110g.

ALERGENY:

1, 3, 7.

1, 3, 7, 9

1 ,7, 10

     CZWARTEK

Stół szwedzki- kawa zbożowa 5g  na mleku200ml, pieczywo mieszane60g, masło10g, wedlina 15g, dzęm 25g, pasta z makreli 25g, pomidor koktajlowy 30g, ogórek zielony 25g, herbata

Zupa pomidorowa 250ml, udko z kurczaka 150g, marchewka z groszkiem 80g, ryż 40g, sok jabłkowy 200ml.

Rogal 40g, jogurt owocowy 120g, herbatka malinowa 200ml.

ALERGENY:

1, 3, 4 ,7.

1 ,9, 7, 3

1 ,3, 8

   

        PIĄTEK

Makaron 20g, na mleku 200ml, pieczywo50g, masło 10g, szynka 12,5g,serek topiony 20g ogórek kwaszony 20g, papryka 30g .

Zupa fasolowa 250ml,pierogi z serem 120g, śmietaną i musem owocowym 80g, sok jabkowy 200ml.

Paluch otrębowy 50g, filet z indyka 25g, gruszka 80g, herbata z cytryną 200ml.

ALERGENY:

1, 7.

1, 3, 7, 9

1,3, 7

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 alergeny

 

 

Opłata za obiady w miesiącu marcu wynosi: 18 dni x 5 zł = 90 zł

Opłata za żywienie w oddziale przedszkolnym: 18 dni x 8 zł = 144 zł

Opłata kwietniowa jest pomniejszona o dni: 03.04.2018 i 30.04.2018.
Dzieci, które korzystały z posiłków w czasie dyżurów w przerwie świątecznej mają doliczony ich koszt do opłaty kwietniowej.

Przypominamy, iż wpłatę można dokonać na konto:
DBFO, ul. KEN 61, 02-777 Warszawa     48 1030 1508 0000 0005 5034 3061
w tytule: opłata za obiady (lub żywienie) dot. SP318, imię i nazwisko dziecka, klasa

Wpłaty przelewowe należy dokonywać w wyznaczonym terminie –   03-06.04.2018 r.
Do 06.04.2018 r. należy dostarczyć do szkoły potwierdzenie wpłaty lub przesłać mailowo na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Gwarantuje to wydanie karty obiadowej i zjedzenie posiłku przez dziecko.

Gotówkowe wpłaty za obiady będą przyjmowane w dniach:
05.04.2018 (czwartek) w godz. 14:00 - 17:00
06.04.2018 (piatek) w godz. 7:45 - 11:00

 

INFORMACJE OGÓLNE DOTYCZĄCE ŻYWIENIA DZIECI W ROKU SZKOLNYM 2017/2018

  1. Nieobecność dziecka w danym dniu należy zgłosić do godz. 9.00 w sekretariacie szkoły osobiście bądź telefonicznie – tel. (22) 641 52 38. Zgłoszone nieobecności do wychowawcy nie będą uwzględniane.
  2. Niezgłoszone nieobecności nie będą brane pod uwagę przy odpisach.
  3. Odpisy za obiady są rozliczane w kolejnym miesiącu.
  4. Zmiany dotyczące rezygnacji z obiadów niezależnie czy to dotyczy całkowitej rezygnacji czy tylko danego miesiąca powinna być zgłoszona najpóźniej w ostatnim dniu przyjmowania wpłat – telefonicznie do sekretariatu bądź mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.. Niezgłoszenie w terminie wiąże się z pokryciem kosztów za obiady.

jadalnia